Preloader Close

Evropsko leto spretnosti - Europe Direct

europe
Evropsko leto spretnosti

Evropa, pripravljena na digitalno dobo

Evropsko leto bo dalo nov zagon vseživljenjskemu učenju ter ljudi in podjetja opolnomočilo, da prispevajo k zelenemu in digitalnemu prehodu s spodbujanjem inovacij in konkurenčnosti.
Awesome Image
Awesome Image
Awesome Image

Evropsko leto spretnosti

Več konkurenčnosti, udeležbe in talentov

Delovna sila, ki ima znanja in spretnosti, po katerih se povprašuje, prispeva k trajnostni rasti, s tem pa tudi k večji inovativnosti in konkurenčnosti podjetij. Evropsko leto spretnosti 2023 je priložnost, da podjetja, zlasti mala in srednje velika, odpravijo pomanjkanje znanj in spretnosti v EU. Komisija bo v tem oziru spodbujala miselnost preusposabljanja in izpopolnjevanja, da bi ljudem pomagala pridobiti ustrezna znanja in spretnosti za kakovostna delovna mesta.

Zeleni in digitalni prehod prinašata ljudem in gospodarstvu EU nove priložnosti.

Kvalificirani delavci bodo imeli boljše zaposlitvene možnosti in se bodo lahko v celoti vključili v družbo. Na ta način bomo zagotovili socialno poštenost in pravičnost gospodarskega okrevanja ter zelenega in digitalnega prehoda.
77% podjetij v EU poroča o težavah pri iskanju delavcev s potrebnimi znanji in spretnostmi
0%
20 milijonov strokovnjakov za IKT bi moralo biti zaposlenih v EU do leta 2030
0.000.000
60 % vseh odraslih bi moralo biti do leta 2030 vsako leto deležnih usposabljanja
0%

Evropsko leto spretnosti

Nov zagon vseživljenjskemu učenju

Evropsko leto spretnosti bo omogočilo nov zagon za uresničitev socialnih ciljev EU do leta 2030, v skladu s katerimi naj bi se vsako leto vsaj 60 % odraslih udeležilo usposabljanja in dosegli vsaj 78-odstotno stopnjo zaposlenosti. Pobuda bo prispevala tudi k doseganju ciljev digitalnega kompasa do leta 2030, da bi vsaj 80 % vseh odraslih pridobilo osnovne digitalne spretnosti in da bi bilo v EU zaposlenih 20 milijonov strokovnjakinj in strokovnjakov s področja IKT.

Trenutno več kot tri četrtine podjetij v EU poroča o težavah pri iskanju delavcev s potrebnimi spretnostmi, redno pa se usposablja le 37 % odraslih.

Indeks digitalnega gospodarstva in družbe kaže, da osnovnih digitalnih spretnosti nimajo štirje od desetih odraslih in vsaka tretja oseba, ki dela v Evropi. Ženske so v tehnoloških poklicih in študijskih programih premalo zastopane. Med strokovnjaki in strokovnjakinjami za informacijsko tehnologijo ter diplomanti in diplomantkami s področja naravoslovja, tehnologije, inženirstva in matematike je namreč le petina oziroma tretjina žensk.
‟Okrepiti moramo naložbe v izobraževanje in poklicno izpopolnjevanje. Vzpostaviti moramo boljše sodelovanje s podjetji, ki najbolje vedo, kaj potrebujejo, in njihove potrebe uskladiti z željami ljudi. Na našo celino moramo privabiti ustrezna znanja in spretnosti za oporo podjetjem in krepitev gospodarske rasti v Evropi.„
Ursula von der Leyen
predsednica Evropske komisije

Evropsko leto spretnosti

Kako bomo to dosegli?

Več o predlaganih rešitvah, pobudah in financiranju lahko izveste na uradni strani Evropske komisije.
Dostopnost
sl_SISlovenian