Dogodek - Zelena energija

ZELENA ENERGIJA - PREDSTAVITEV DOBRIH PRAKS

EUROPE DIRECT Savinjska, ki deluje v okviru Celjskega mladinskega centra, želi z dogodkom Zelena energija izpostaviti pomen obnovljive energije in preteče energetske krize. Kaj je t.i. zelena energija, kako izgleda v praksi, kakšnih energetskih praks se poslužujejo podjetja in lokalne skupnosti oz. ali sprejemajo kakšne ukrepe, ki vodijo do bolj zelenih energetskih praks?

Ob 10.00 bo s kratkim uvodnim nagovorom dogodek otvorila Nevenka Lukić Rojšek, koordinatorka Evropskega podnebnega pakta v Sloveniji iz WWF Adria.

 

Med 10. in 11. uro bodo dijaki in mladi umetniki iz celjske srednje šole poslikali svetlobno škatlo – lightbox z motivom narave, ki bo opozarjala na posledice podnebnih sprememb. Lightbox bo na ogled v Celjskem mladinskem centru vse do 10.2.2023.

 

Ob 11. uri se nam bo pridružil predstavnik Laboratorija za energetske strategije, ki bo predstavil projekt COMPILE. Projekt COMPILE, ki ga koordinira Laboratorij za energetske strategije, Fakulteta za elektrotehniko (UL), je prejel nagrado »Good Practice of the Year« v kategoriji »Communication and Engagement«, ki jo podeljuje nemško združenje »Renewable Grid Initiative«. Vizija projekta COMPILE je podpiranje obstoječega centralno naravnanega sistema z nastankom energetskih skupnosti, ki z optimalnim načrtovanjem pozitivno vpliva na družbo. To vodi v ekonomično uporabo sredstev, pomaga lokalnim podjetjem in pospešuje dekarbonizacijo lokalnih območij.

 

Ob 11.45 uri pa se nam bodo pridružili iz Razvojne agencije Savinjske regije d.o.o, ter predstavili evropski projekt CLEAN. Devet evropskih regij se je združilo z namenom reševanja skupnega izziva: kako izpolniti cilje EU za krepitev energetske učinkovitosti v evropskih regijah. Projekt bo omogočil izmenjavo dobrih praks za pametnejšo in večjo energijsko učinkovitost regij, izboljšal bo regionalno oziroma nacionalno nizkoogljično politiko in povečal energetsko učinkovitost zgradb. Eden od rezultatov je izboljšanje zakonodaje, ki bo stimulirala sodelovanje med javnimi ustanovami in državljani ter med raziskovalnimi središči in podjetji, ki bodo predstavili nove energetske rešitve.

 

Dogodek se bo zaključil ob 12.uri.

 

Dogodek delno financira EU.

O dogodku

 • Pričetek

  26. 1. 2023, 10:00

 • Zaključek

  26. 1. 2023, 12:00

 • Vrsta projekta

  Predstavitev

Organizator

 • Europe Direct

  SAVINJSKA

Dostopnost
sl_SISlovenian