Debata o stanju v Uniji 2023 na Gimnaziji Novo mesto

Vsako leto predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nagovori Evropski parlament.

Letos bo v govoru o stanju v Uniji (SOTEU) predstavila glavne prednostne naloge in vodilne pobude za prihodnje leto ter se pri tem navezala na uspehe in dosežke Evropske unije iz preteklih let. Predsednica bo v svojem zadnjem govoru pred evropskimi volitvami izpostavila različne tematike, od gospodarstva, energetske krize, vojne, zelenega prehoda, digitalizacije do podnebnih sprememb ter hkrati predstavila ključne točke za prihajajoče leto.

Stanje v Uniji je pomembno za vsakega državljana Evropske unije, saj predstavlja trenutno stanje in kratek vpogled v naslednje korake Evropske unije. Govor je pomemben tudi za mlajše generacije, zato je informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, v petek, 15. 9. 2023, pripravila srečanje na Gimnaziji Novo mesto s Saro Tomšič, podžupanjo Mestne občine Novo mesto in predstavnico mreže »Gradimo Evropo z izvoljenimi predstavniki občin« (BELC). Z dijaki si bodo skupaj ogledali izsek govora in naslovili tematike, ki so zanje in za lokalno okolje pomembne. Vsako leto informacijske točke EUROPE DIRECT o govoru SOTEU zberejo mnenje splošne javnosti in ga predstavijo Evropski komisiji, ki predloge oz. mnenje pregleda ter upošteva v svojih prihodnjih odločitvah, kar tudi predstavlja evropsko demokracijo.

Ali vas zanima, kaj je Evropska unija dosegla v tem letu in kaj je novega na obzorju? Govor si lahko ogledate v živo na Facebook profilu Evropske komisije v sredo, 13. 9. 2023, ob 9. uri – https://fb.me/e/1e2JFVREP.

Več o govoru si lahko preberete na uradni strani Evropske komisije – https://state-of-the-union.ec.europa.eu/index_sl in o mreži »Gradimo Evrop z izvoljenimi predstavniki občin« na slednji povezavi – https://building-europe-with-local-councillors.europa.eu/index_en.

O dogodku

 • Pričetek

  15. 9. 2023

 • Zaključek

  15. 9. 2023

 • Vrsta projekta

  SOTEU debata

Organizator

 • Europe Direct

  Novo mesto

Dostopnost
sl_SISlovenian