Dogodek - Eno leto ukrajinskega odpora

RAZPRAVA IN RAZSTAVA Z NASLOVOM »ENO LETO UKRAJINSKEGA ODPORA«

EUROPE DIRECT Podravje, ki deluje pod okriljem Zavoda PIP, v sodelovanju s časnikom Večer in Univerzitetno knjižnico Maribor ob prvem letu vojne v Ukrajini, vabi na javno razpravo in razstavo fotografij iz Ukrajine z naslovom »ENO LETO UKRAJINSKEGA ODPORA«. Z razpravo in razstavo fotografij želimo opozoriti na nesprejemljivost vojaške agresije, prikazati ukrepe in odzive Evropske skupnosti ter dati besedo novinarjem, ki so Ukrajino obiskali v času agresije nanjo.

 

Javna razprava in otvoritev razstave bosta torek7.3. 2023, ob 13.30, v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor, Gospejna ulica 10, Maribor.

 

Predvideno bo dogodek v video nagovoru odprl veleposlanik Ukrajine v Republiki Sloveniji, gospod Andry Taran.

 

Na razpravi bodo sodelovali:

 

 • Jerneja Jug Jerše, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji bo predstavila ukrepe Evropske komisije, ki jih je uvedla Evropska skupnost kot odziv na vojno in posledice vojne,
 • Klara Širovnik, novinarka časnika Večer bo opisala njeno izkušnjo iz nedavnega novinarskega obiska Ukrajine,
 • Matej Povše, svobodni fotoreporter in fotograf bo opisal njegove izkušnje iz Ukrajine ob začetku agresije marca 2022,
 • Bartolo Lampret, upokojeni piarovec, bivši pripadnik posebne enote milice v času osamosvojitvene vojne, policist in svobodni publicist bo predstavil njegov pogled na vojno v Ukrajini.
 •  

Razpravo bo moderiral Matija Stepišnik, odgovorni urednik časnika Večer.

 

Matej Povše je Ukrajino obiskal marca 2022, neposredno po začetku vojne, Robert Balen pa je, skupaj z novinarko Klaro Širovnik, Ukrajino obiskal februarja 2023. Ogled razstave bo v prostorih Univerzitetne knjižnice Maribor možen do torka, 21. 3. 2023, v delovnem času UKM.

 

Prepričani smo, da bosta razprava in fotografska razstava dobra priložnost slišati in videti informacije o razmerah v Ukrajini neposredno od ljudi, ki so Ukrajino obiskali ali pa se na različne načine ukvarjajo ali soočajo s posledicami vojne in odzivi nanjo.

 

Vljudno vabljeni.

O dogodku

 • Pričetek

  7. 3. 2023, 13.30

 • Zaključek

  21. 3. 2023, 8.00

 • Vrsta projekta

  Razstava in razprava

Organizator

 • Europe Direct

  PODRAVJE

Dostopnost
sl_SISlovenian