Tudi letos bomo za vas v atriju Mcc Celjski Mladinski Center, 13. septembra 2023, ob 9.00, spremljali govor STANJE V UNIJI, kjer bo predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, spregovorila o dosedanjih dosežkih EU, o izzivih s katerimi se trenutno soočamo in o načrtih za prihodnost.

 

Kaj je govor o stanju v Uniji?

Vsako leto predsednik Evropske komisije spregovori o pomembnih vprašanjih, s katerimi se soočajo Evropejci, in predstavi ideje za rešitev teh vprašanj v govoru o stanju Unije (SOTEU). To vključuje predloge za nove evropske zakone
ali politike.

Tudi letošnji govor bo namenjen vprašanjem, kot so: kako se soočamo s trenutnimi izzivi in čemu se bo Evropska unija posvečala v prihodnje? Vse to lahko izveste iz prve roke, tako da spremljate govor tukaj.

 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo v govoru o stanju v Uniji 2023 predstavila zadnje dosežke Evropske unije ter prioritetne naloge in vodilne pobude za naslednje leto. Gre pravzaprav za načrt, kako se bo EU spoprijela z največjimi izzivi današnjega časa. To bo zadnji govor v tem zakonodajnem obdobju pred evropskimi volitvami leta 2024. Govoru, ki se bo začel ob 9. uri, bo sledila razprava evropskih poslancev, ki se bo predvidoma končala okoli 12. ure.

Po govoru se preselimo v Hišo EU, kjer se bomo o povedanem pogovarjali z zanimivimi sogovorniki. O izzivih, s katerimi se bo EU soočala v prihodnjih letih, bodo razpravljali:

 – evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič,

 – poslanci Evropskega parlamenta iz Slovenije,

 – državni sekretar na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Marko Štucin ter

 – profesorica Sabina Lange, strokovnjakinja za zadeve EU.

Pogovor bo vodila Nataša Briški.

Spremljajte #SOTEU in se pridružite v razpravi v sredo, 13. septembra, s prenosom v živo tudi na Facebooku

Pridružite pa se nam lahko tudi v živo, v atriju Celjskega mladinskega centra, kjer bomo za vas predvajali projekcijo govora. 

Dostopnost
sl_SISlovenian