Javna razprava pred DNEVOM EVROPE: Lažne novice kot grožnja evropski demokraciji s predsednico RS Natašo Pirc Musar

Zavod PIP – Pravni in informacijski center Maribor (EUROPE DIRECT Podravje) v sodelovanju z Univerzo v Mariboru in Evropsko komisijo v Sloveniji prireja javno razpravo z naslovom Lažne novice kot grožnja evropski demokraciji.

 

Javna razprava bo potekala med študenti, dijaki, predsednico Republike Slovenije in strokovnjaki na nacionalni ravni. Področje sovražnega govora in lažnih novic je zelo aktualno predvsem za študente in dijake, saj se z njimi ne srečujejo le v vsakdanjem življenju, temveč tudi tekom izobraževanja. V času pred evropskimi volitvami bo tematika dobila konkreten kontekst – kako pred sovražnim govorom in lažnimi novicami, ki so čedalje bolj prisotne v informacijskem svetu, zavarovati prihodnost evropskega modela demokracije.

 

Gostje razprave bodo:

 • Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije,
 • dr. Nejc Plohl, asistent na Oddelku za psihologijo Univerze v Mariboru,
 • Alenka Marovt, urednica rubrik Inšpektor, Fokus, Dejstva in posebnih oddaj 24UR Forum na POP TV
 •  

Vljudno vabljeni na javno razpravo, ki se bo odvijala v ponedeljek, 6. maja 2024, s pričetkom ob 11. uri v Dvorani Vladimirja Bračiča Univerze v Mariboru (Slomškov trg 15, Maribor).

 

Dodatne informacije so dosegljive na e-naslov miha.simon@zavodpip.si

 

 

Nataša Pirc Musar je od leta 2022 predsednica Republike Slovenije. Ima več kot 15 let izkušenj kot strokovnjakinja za varstvo osebnih podatkov in dostop do informacij javnega značaja pri Svetu Evrope. Od leta 2012 je predavateljica za varstvo osebnih podatkov na Evropskem inštitutu za javno upravo v Maastrichtu. V svoji uspešni karieri se je udejstvovala na številnih področjih: kot informacijska pooblaščenka, predsednica Rdečega Križa Slovenije, vodja korporativnega komuniciranja, odvetnica in predavateljica. Pomemben del njenega bogatega opusa predstavlja tudi delovanje na področju medijev, kjer je delovala kot novinarka in voditeljica osrednjih informativnih oddaj.

Dr. Nejc Plohl je asistent na Oddelku za psihologijo, kjer izvaja vaje pri predmetih iz področja socialne in obče psihologije. V svoji doktorski disertaciji se je osredotočil na zaupanje v znanost in njegovo vlogo v kontekstu zdravja, njegovi raziskovalni interesi pa ob tem posegajo tudi na področje lažnih informacij, teorij zarot in priložnosti ter pasti uporabe nove tehnologije. Vključen je v različne nacionalne in evropske raziskovalne projekte, uredniško in recenzentsko dejavnost, s svojimi prispevki pa sodeluje tudi na konferencah ter je avtor številnih znanstvenih in strokovnih del.

 • Alenka Marovt (POP TV) je dolgoletna preiskovalna novinarka na POP TV v oddajah Trenja, Epilog, Preverjeno in rubriki Dejstva. Zadnja leta urednica rubrik Inšpektor, Fokus, Dejstva in posebnih oddaj 24UR Forum na POP TV, ki so bile večkrat nagrajene s Čuvajem za posebne dosežke Društva novinarjev Slovenije. Pred tem je bila novinarka v informativnem, jutranjem in izobraževalnem programu na TVS. Začetki pa radijski, najprej Radio Celje, nato še RGL.

Javna razprava pred DNEVOM EVROPE: Lažne novice kot grožnja evropski demokraciji s predsednico RS Natašo Pirc Musar

 • Pričetek

  06. 05. 2024, 11.00

 • Zaključek

  06. 05. 2024, 12.30

 • DOGAJANJE PRED DNEVOM EVROPE

  Promocija evropskih volitev, Znanje o EU

Organizator

 • Europe Direct

  PODRAVJE

 • Predstavništvo Evropske komisije

  v Sloveniji

 • Univerza v Mariboru

  v Sloveniji

Dostopnost
sl_SISlovenian